Bezárás
imagetext
Premier: 2013. május 20.Amikor a lányom óvodás lett, egyszer csak rengeteg szabályhoz kellett alkalmazkodnia. Azt panaszolta, soha nem hagyják játszani…

És én mint szülő vajon tudok-e még játszani?

Létrehoztunk egy olyan előadást, amelyben a gyerekekkel együtt játszunk, közösen megyünk végig a mesebeli úton, miközben ők maguk is a történet résztvevőjévé válnak. Nem fegyelmezünk, hanem igyekszünk olyan légkört teremteni, amelyben a gyerekek együttműködnek velünk.

Az előadás minden alkalommal nagy kihívás és fontos tapasztalat számunkra. Érdekes látni a szülőket is: ki hogyan kíséri a gyermekét ebben a helyzetben. Mennyire korlátozza, vagy engedi szabadon? Olyan kérdések ezek, amelyek túlmutatnak az előadáson – az életben is ezekkel szembesülünk.

Szeretnénk olyan közös játékra és beszélgetésre hívni a szülőket, amelyen együtt szerzünk tapasztalatokat az egymásra figyelésről, megosztjuk a gondolatainkat. Majd a gyerekekkel közösen részt veszünk a Kucok – játssz velünk mesét című interaktív meseszínházi előadáson.

(Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője)

Családi Kucok programsorozat Magyarország hátrányos helyzetű régióiban és intézményeiben

A Kucok – játssz velünk mesét rendhagyó, interaktív meseszínházi előadás, a Tünet Együttes első, kifejezetten gyermekeknek készült darabja, amelyben a gyermekek a táncosokkal, zenészekkel együtt maguk is részt vesznek. Hiánypótló, mivel az óvodás korú közönségnek kevés igényes művészeti produkció készül. A darab kreatív mozgásos foglalkozás és színházi előadás egyben.

A Családi Kucok programsorozatról

A különleges produkciót szeretnénk elutaztatni Magyarország hátrányos helyzetű régióiba, olyan településekre, amelyek egyébként is távol esnek a körzet kulturális intézményeitől, színházaitól, a gyermekeknek szociális helyzetüknél fogva nincs lehetőségük arra, hogy ilyen jellegű élményben részesüljenek, illetve az intézménynek nincs anyagi forrása arra, hogy utaztassa a gyermekeket, vagy vendégül lásson előadásokat. Emellett a mese, az abban való aktív részvétel, a fantáziával való játék személyiségükre ható felszabadító ereje az, amely miatt lényegesnek tartjuk, hogy szociális, gazdasági problémákkal nehezített életükben egy ehhez hasonló egyrészt kulturális, másrészt önfeledt élmény helyet kapjon. Az előadást természetesen ingyenesen tesszük elérhetővé az óvodások számára.

Miért az adott régiókat, településeket választottuk?

A halmozottan hátrányos helyzet nemcsak igen nehéz szociális helyzetet jelent, hanem igen jelentős pszichológiai rizikótényezőt is, és ha a hátrányos helyzetű családokban felnőtt gyerekekre gondolunk, akkor ez a jelen probléma rögtön a jövő problémájává is válik. Fontos szempont volt a választásnál az is, hogy a kiválasztott megyékben a lakosság iskolázottsági szintje az átlagosnál alacsonyabb, magas a munkanélküliség, nagy a halmozottan hátrányos helyzetű családok aránya.

Eddigi állomások:

● Wesley János Óvoda, Budapest (2013. május 22.)
● SOS Gyermekfalu, Balatonfüred (2013. június 7.)
● Kétújfalu, Sellye (2013. szeptember 12-13.)
● Újcsanálos, Tokaj (2013. december 16-17.)
● Ózd (2014. május 14-15.)

A produkciót településenként két-három alkalommal szeretnénk előadni, az intézménybe járó gyermekek számától függően. Az előadásokat minden esetben feldolgozó beszélgetés, foglalkozás követi gyermekpszichológus vezetésével. A turnét több módon, így kamerával is dokumentáljuk, a felvett anyagból dokumentumfilm készítését is tervezzük, emellett tapasztalatainkat önálló weboldal formájában is szeretnénk megosztani a nyilvánossággal.

Színházi nevelés A társulat 2009 decembere óta foglalkozik színházi neveléssel, középiskolai beavató programunkkal az elmúlt években 1800-1900 fiatalt értünk el 50 budapesti, vidéki és határon túli oktatási intézményben, eddigi tevékenységünket szeretnénk ezúttal az óvodásoknak szóló program elindításával kibővíteni.

Közreműködnek: Ágoston Béla, Furulyás Dóra, Gőz István, Halász Glória, Kántor Katalin, Kiss Hajna Enikő, Rubik Ernő Zoltán, Szabó Réka, Szász Dániel, Váczi Dániel
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Open Society Institute, MagNet Bank