Bezárás
imagetext

Fotó: Gábor Kasza
Premier: 2012. december 06.502 lejátszott, 1 elmaradt előadás. 1,5 rövidfilm. 35 000 néző, 142 közreműködő és alkotótárs.

15 fesztiváldíj, 0 állami díj. 1 fejbetörés, 1 porcleválás, 1 gerincsérv, 2 idegbecsípődés, 13 zúzódás.

18 bemutató: 16 siker, 2 bukás mögöttünk, a többi előttünk.

A társulatban jelenleg 3 pesszimista, 3 optimista, 1 optimista-realista és 1 idealista-pesszimista van.

A Tünet Együttes kábé 10 éves.

Idén korszakot zárunk, és a jövő titka, hogy nyitunk-e újat. Kérdés, hogy lesz-e tér kívül és lesz-e akarat belül a megnyilatkozásra.

https://youtu.be/QsZIyLLdg0k


Ez a fesztivál nem csak rólunk szól. Elhívjuk mindazokat, akiknek fontos a független, innovatív művészet, akár művelőjeként, akár nézőjeként. Találkozásokat szeretnénk, együtt ünnepelni Veletek.

Három napra beköltözünk a Trafóba, megtöltjük múltunkkal, jelen gondolatainkkal és a jövő kérdéseivel.

2012. december 6. A látvány napja

17:45 Jövet-menet

Csatlakozz a Tünet Együttes performanszához, rituális sétájához. Kísérjük át együtt születésnapi gyertyánkat a társulat jelenlegi otthonától a fesztivál helyszínére. Beszélgetős szolidaritási túra a kortárs művészetért.

Jövünk, vagy megyünk?

Találkozási pont: 1027 Budapest, Jurányi u. 1. (Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház)

A sétához útközben is lehet csatlakozni, az interneten és okostelefonnal élőben követheted, éppen merre járunk, és a +36 70 635 28 03-as telefonszámon is kérhetsz információt erről.

19:00 Fesztivál-, árverés- és fotókiállítás megnyitó

A fesztivált megnyitja: Hudi László színházi rendező

Önmagukért való és önmagukon túlmutató felvételek, képek a Tünet Együttes tíz évének kulisszák előtti és mögötti életéből. A kiállított, képzőművészeti értékkel is bíró fotókra három napon keresztül online licitálhattok, a december 8-i gála zárásaként pedig a Trafó Nagytermében is. Az online árverés itt történik majd: tunetegyuttes.digimedia.hu.

20:00 ReInstalláció (időtartam: 90 perc, műfaj: színház/kiállítás)

Élő múzeum, a Tünet Együttes múltjának újrahasznosítása.

Az elmúlt 10 év kellékei, díszletei, kosztümjei, vizuális ötletei – lenyomata egy társulat történetének. Ezt a múltat töltik meg új tartalommal művésztársaink, táncosok, színészek, képzőművészek, ők keltik életre raktárunkat. A néző, aki kedvére bolyonghat az élő installációk között, egyszerre találkozik a társulattal és izgalmas, fiatal alkotókkal. 

Installációk:

Adjatok teret! – Peter Weiss: Marat/Sade című drámája alapján

Alkotó: Gelesz Hanna

Álmodj nagyokat! – stratégiai kortárs alvás

Alkotó: Szirtes Attila

Filter

Alkotó: Újvári Milán

Flyer

Alkotók: Szamosi Judy, Hrotkó Heléna

Határeset

Alkotó: Gergye Krisztián

Itt vagy?

Alkotó: Makra Viktória

Megváltó víziók

Alkotók: Lányi Júlia, Vadas Zsófia Tamara

Prothesis – a Seiobo Csoport performatív előadása

Alkotók: Kara Dávid, Nemes Anna, T. Borza Ákos, Tóth Ákos Károly, Kozma Andrea, Karácsony Anna, Papp Gábor, Barna Gábor Botond

Ringató

Alkotó: Vass Imre

Szemenszedett

Alkotók: Nagy Fruzsina, Nagy Gergő

Történet-terápia

Alkotók: Dinamó Művház, azaz Cserne Klári, Schnábel Zita, Thury Lili, Thury Gábor, Zsigó Anna

Zsilip

Alkotó: Garai Juli

22:00 Kortárs tortaverseny (helyszín: Trafó Nagyterem)

Kóstolj bele a kortársba!

Milyen a kortárs torta? Milyen kívül és belül, milyen az íze és a formája, ehető-e egyáltalán? Édesnek látszik, miközben sós? Könnyen emészthető, vagy megfekszi a gyomrodat? Másnapra lejár a szavatossága? Torta-e valójában, vagy csak egy recept? A kérdés sütin innen és túl is bátran értelmezhető, a filoszoktól a konyhatündérekig bárki alkotását várjuk.

Készítsd el a kortárs tortát, és hozd magaddal a Trafóba legkésőbb 19 óráig születésnapi fesztiválunk első napján. A torták 20 órától a ReInstalláció című előadás keretében kiállításra kerülnek. A szakértő zsűri értékelésén keresztül belekóstolhatsz a sokszor feltálalt kérdésbe: mi a kortárs?

A díjazottak méltó és persze kortárs jutalomban részesülnek. Zsűritagok: Mautner Zsófia gasztronómiai újságíró, Peer Krisztián költő, Rényi András esztéta, Szabó Győző színész

A díjak felajánlói: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Cirko-Gejzír, FÜGE, Ludwig Múzeum, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, MU Színház, Szkéné Színház, PRESTON Torta-manufaktúra

2012. december 7. A választás napja

19:00 filmvetítés – helyszín: Trafó Próbaterem, vetítés folyamatosan INGYENES

Árnyékfilm (időtartam: 10 perc – vetítés több turnusban, készült: 2010)

Fekete-fehér kísérleti táncfilm, amelynek speciális nézőpontjából az ember amorf forma, élete két dimenziós rajzfilm. A film a 42. Magyar Filmszemlén és a Timishort Filmfesztiválon a legjobb kísérleti filmnek járó díjat kapta.

Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Dózsa Ákos, Góbi Rita

Koreográfus-asszisztens: Szász Dániel

Kép: Becsey Kristóf, Jancsó Nyika, Mayer Bernadette

Utómunka: Korai Zsolt

Zene: Bartók Béla Zene Húros Hangszerekre, Ütőkre és Cselesztára

20:30 Ajándék rendezések (időtartam: 100 perc, 1 szünettel, helyszín: Trafó Nagyterem)

Három előadás, performansz, amely három különleges rendező és a Tünet Együttes találkozásából születik. Közös pontjuk Voks című előadásunk szavazó rendszere.

Ardai Petra workshopja alapján: Nem emlékszem, hogy engem így neveltek volna

Kis emberi statisztikák, szubjektív leltár.

Alkotók, szereplők: Ardai Petra, Furulyás Dóra, Gőz István, Szabó Réka, Szász Dániel

(Ardai Petra: a holland magyar Space Színház alapító tagja. A társulat a valóság színházi leképezését keresi. (Ál)dokumentarista előadásaikon, társadalmi és politikai kérdéseket személyes közelségbe hozva, folytatnak párbeszédet a közönséggel. Magyarországon az Emlékmű a jelennek, Holland Cunami, WorldwideHeroShow, A hely, ahová tartozunk és A felhő) előadásaikat mutatta be a Trafó.)

Kárpáti Péter: TITKOS TÜNET (Az álom féltestvére)

A Tünet Együttes és a Titkos Társulat közös utazása a Labyrinthusban.

"Fölveszem a herevédőt, majd a lábszárvédőt. Fölhúzom, becsatolom. Aztán a fejvédőt. Becsatolom. Beteszem a számba a foggumit. Ráharapok. Fölveszem a kesztyűt. Becsatolom. Kész vagyok.

A Halállal szparringolok. Bal egyenesekkel tartom távol. Rádobok egy kombinációt: bal, jobb horog a fejre, és jobb lábbal egy körívest. Ráküldök még egy jobb egyenes rúgást. Levédi, válaszol két egyenessel és egy csapottal. Rúgok egy körívest combra, és rárobbanok négy egyenessel. Egy bal csapottal közbeszúr, dől a fülemből a vér. Térdelek a földön. Lefekszem a földre. Kiköpöm a fogvédőm. Ő leveszi a kesztyűjét, leveszi a fejvédőjét. Megnézi a pupillámat, beszél hozzám, csönd van."

Alkotók, szereplők: Furulyás Dóra, Gőz István, Kárpáti Péter, Nagy Zsolt, Sebők Bori, Stork Natasa, Szabó Réka, Szász Dániel, Tóth Ildikó

(Kárpáti Péter: drámaíró, színházi dramaturg, a Titkos Társulat vezetője, amelyet a közönség a Szörprájzparti és A Pitbull cselekedetei című előadások kapcsán is ismerhet.)

Vajdai Vilmos: Vosk

„A Tüntet Együttes mellett, velük, mi is tünetünk, és leadjuk a Voskunkat /sicc (sic!)/! TARFÓ decebmer” (V. V.)

Szereplők: a Tünet Együttes és a TÁP Színház tagjai

(Vajdai Vilmos: rendező, színész, a TÁP Színház alapítója, vezetője, a Katona József Színház tagja. A Tünet Együttes az elmúlt években három alkalommal volt a TÁP Színház vendége.)

Az előadást követően a közönséget párbeszédre várjuk a színházteremben. Ezúttal Benneteket kérdezünk arról, mi a véleményetek a független színházi társulatok helyzetéről, van-e szükség ránk, milyen megoldásokat javasoltok. Dolgozzunk ki közösen egy akciótervet. A beszélgetés résztvevői: Ti és a független társulatok képviselői.

2012. december 8. A zene és performansz napja

16:00 Beavató – különkiadás (időtartam: 90 perc, helyszín: Trafó Próbaterem) INGYENES

2009 óta tartunk középiskolásoknak beavató foglalkozásokat, eddig közel 1300 diákot vezettünk be a kreatív mozgásórák és beszélgetések segítségével a kortárs színház világába. Ezúttal közönségünket várjuk játékra, együttmozgásra, közös gondolkodásra. Közreműködők: Furulyás Dóra, Szabó Réka, Szász Dániel

A részvétel regisztrációhoz kötött, részvételi szándékodat a nelli@tunetegyuttes.hu e-mail címen jelezd december 6. éjfélig.

19:00 Emlék Koncert (időtartam: 120 perc, 1 szünettel, helyszín: Trafó Nagyterem, műfaj: koncert és performanszok)

Gálaest, amelynek keretében állandó zeneszerzőnk, Márkos Albert szövi koncertbe, és gondolja újra a Tünet-zenéket. Az erre az alkalomra zenészekből és színészekből összeállt formáció a Lomtalanítás, a Nincs ott semmi, Az élet értelme, a Gyász vagy éppen a Voks dallamait is megszólaltatja.

Fellépők: Ágoston Béla, Dagadu Veronika Sena, G. Szabó Hunor, Gryllus Samu, Hajduk Károly, Hock Ernő, Huzella Júlia, Karosi Júlia, Kozma Orsolya, Márkos Albert, Wagner Puskás Péter, Rubik Ernő és a Tünet Együttes tagjai

Az est második felében meglepetés vendégek meglepetés performanszai. Ezúton is arra kérjük a tíz év során velünk dolgozó művészeket, hogy lepjék meg a közönséget és bennünket egy ajándék produkcióval.

Majd a három napos online árverés helyszíni folytatása, licit a fotókiállítás képeire.

Utána buli DJ Lee n gum közreműködésével.

Jegyárak:

első nap: 1500/1200 Ft

második nap: 2000/1500 Ft

harmadik nap: 1800/1400 Ft

A három napra érvényes Tünetbérlet:

4500/3500 Ft

Támogatói jegy:

5000 Ft/nap

Támogatói bérlet:

10000 Ft/3 nap


Sajtó