Bezárás
imagetext

Fotó: Norbert Balázs
Premier: 2009. november 13.Csak nem képzeled, hogy rögtön az első mondatban elárulom. 
Akkor hol marad az erőfeszítés? 
Hát nem az az értelme az egésznek? 
Elmélyülni valamiben, feltenni rá az életed, csinálni százszor és ezerszer, egy olyan célért, ami időközben jelentőségét vesztette? 
Aki kérdez: Szundi 
Aki válaszol: Sziszifosz. 
Aztán cserélnek.

A 2010-ben Veszprémben megszervezett Tánc Fesztiválján az előadás elnyerte a legmerészebb koncepció díját.

Mit jelent értelmesen tölteni azt az időt, ami most múlik, meg most is, meg amíg kimondom, hogy „most”, addig is?

Az előadásban a Tünet Együttes munkáira jellemző kísérletező kedv játssza a főszerepet. Különleges struktúrája és technikai megoldásai modellezik azt a választási kényszert, amely egész életünket átszövi: a kezdet és a vég között kavargó történések káoszának a néző intenzív figyelme, valamely kiválasztott részletben való elmélyülése adhat értelmet. A színészek, táncosok és zenészek közreműködésével készült "performansz-verkliben" a néző egy speciális technikai megoldás segítségével döntheti el, kinek az életébe, melyik szereplő sorsába hallgat bele. Mint egy rádiós valóságshow-ban, váltogathat a folyamatosan élő műsort közvetítő csatornák között: az elkapott sorsmorzsákból így minden néző saját történetet állíthat össze, amely senki számára és egyetlen másik estén sem lesz ugyanaz. A színházban, ahogy a hétköznapi életben is: ha mindent meg akarsz kapni, mindenről lemaradsz.

Az előadáshoz Bill Viola Nantes Triptych című videó installációja szolgált inspirációul.

„A Tünet Együttes legfrissebb munkáját ritkán tapasztalható egység és egyenletesség jellemzi: töredékekről szól, felül mégis kristálytiszta az egész, nincsenek üresjáratok, remek az alapötlet, a kifuttatás pedig üdítően játékos és sokszínű.” 
(Nagy Gergely Miklós, Revizor Online)

Rendező: Szabó Réka

Író, dramaturg: Peer Krisztián

Szereplők és alkotótársak: Bánki Gergely, Furulyás Dóra/Hadi Júlia, Góbi Rita, Gőz István, G. Szabó Hunor, Márkos Albert, Szabó Márta, Szabó Réka, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara

Zene: Márkos Albert, G. Szabó Hunor

Fény és tér: Szirtes Attila

Hang: Korai Zsolt

Külön köszönet: Furulyás Dóra, Oláh Tímea

Támogatók: Balassi Intézet - Magyar Nyelv Éve, Flórián Műhely – Mozgóház Alapítvány, Alternatív és Független Színházak Szövetsége, L1 Független Táncművészek Társulása, NKA, OKM


Sajtó