Bezárás
imagetext

Fotó: Koncz Zsuzsa
Premier: 2007. május 10.Hogy hol voltam az elmúlt harminc évben? 
Igazolom magam. És téged is, hogy te majd engem igazolj. 
Ha tükröződöm, vagyok. Két ismétlőjel közé szorult hiányjel. 

A humoros, groteszk önvizsgálat-revüben a különleges technikai megoldásokat kedvelő Tünet Együttes egy speciális tükörfal segítségével teremti meg azt a vívódásokkal teli belső világot, amelynek elfojtására, titkolására folyamatosan „alibit” gyártunk. Miközben a saját nevükön szereplő előadók a zenés-táncos kihallgatás során magukról is vallanak, a néző a saját tükörképével is farkasszemet nézhet. A produkció bemutatása óta jelentős hazai és külföldi karriert futott be.

A darab 2008-ban az Alternatív Színházi Szemlén elnyerte a fődíjat, a debreceni Deszka Fesztiválon a „legjobb humoros pillanatért” járó Forgács-díjat, 2012-ben A Tánc Fesztiválja fődíját Veszprémben, és nagy sikerrel szerepelt Helsinkiben a Savoy Teatteriben, a csehországi Hradec Královéban a Festival Theatre European Regions keretében és Bécsben a Mitteleuropäisches Theaterkarussel keretében.

Az előadás bemutatója a Thália Színházban volt, 2010-től pedig három évadon át szerepelt a Katona József Színház repertoárján.

„Az Alibiben a háttérben (a tükörfal mögött) zajlanak a lényegi dolgok; ott történik meg mindaz, amiről ebben a sokbeszédes műben nem ejtenek egyetlen szót sem. A szorongás (angst), a szerelem, az eltemetett-titkos vágy a tárgya a gyönyörűen koreografált, lírai duóknak. Ettől szomorú ez az egyedülálló munka: az intimitást, a szépséget, a fájdalmat üveg mögé zárja; előtérben a látszat, a mindennapi banalitás, a kabaré-móka-revü, a durvaság és az önérzet eltiprására irányuló emberkísérletek. Szabó pedig szelíden, okosan, gyengéden bátorít minket: nézzünk farkasszemet a félelmeinkkel. (…) Szabó Réka nem életszerű, hanem igaz (tánc)színházat csinál, szolgalelkűségre nevelt, megalázott marionettfigurák helyett érett, hús-vér gondolkodókkal. Vele színről színre látunk – és nem tükör által homályosan.”
(Horeczky Krisztina: Csodálatos elme, Népszabadság)

„Sürgő-forgó fejetlenség, eszement kavarás, abszurd grammatikai ficamok: mintha Örkény Egypercesei elevenednének meg.” (Fehér Elephánt, Fehér Elephánt Kulturális Ajánló Portál)


Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Ilkay Turkoglu/Furulyás Dóra, Gőz István, Kövesdi László, Szabó Márta, Szandtner Anna, Szász Dániel

Fény és díszlet: Szirtes Attila

Dramaturg: Peer Krisztián

Zene: Barna Balázs, Márkos Albert

Kosztüm: Bodnár Enikő

Támogatók: L1 Független Táncművészek Társulása, NKA, OKM, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Marland Kft.

Koprodukciós partner: Thália Színház


Sajtó