Bezárás
imagetext

Fotó: Dusa Gábor
Premier: 2002. szeptember 26.Mi az, amikor a matematika és a tánc találkozik? Logikus, ez a Véletlen.

Játék agyból és gyomorból.

Mi a véletlen? Tán nem is létezik? Tán ha elég okosak és gyorsak volnánk, ahogy lendül a kéz, ahogy perdül a kocka ki tudnánk számítani mielőtt leér, hogy melyik oldalát mutatja majd fölfelé? A véletlen csak tudatlanságunk mércéje? Vagy a véletlen létünk alapja, világunk szabadsága, a szél, mely az emberiség hajójának vitorláit dagasztja? Egy bölcs - vagy épp hogy részeges - kormányos? Nézünk a véletlenre agyból és gyomorból. Tán majd egymást látjuk.

A Véletlenben két világ kerül egymás mellé a táncszínpadon, a tudományé és a táncé. Egy tudós a véletlenről tart tudományos ismeretterjesztő előadást, a háta mögött pedig egy táncelőadás zajlik, amelynek szervező elve a véletlen. A játékos-humoros előadás mindkét agyféltekét megmozgatja: a néző, ha jól figyel, lépten-nyomon rejtett szabályokat és logikai fejtörőket fedezhet fel. A produkció különlegessége, hogy Mérő László és Vancsó Ödön matematikusok szereplésével kerül színpadra. A Tünet Együttes egyik legnépszerűbb darabja 2002-es bemutatója óta nemcsak színházakban szerepel töretlen sikerrel, de interdiszciplináris jellegéből adódóan tudományos fórumoknak is gyakori meghívottja. A 2002 óta nagy sikerrel játszott darab 2010 októberében fiatal táncosok előadásában került felújításra. Az előadás meghívást kapott rangos magyar és külföldi fesztiválokra, járt Sepsiszentgyörgyön, Grazban, Szabadkán és Kassán.

„Szabó Réka kortárs táncos-koreográfus, egyben matematikus és egyetemi tanár, teljes pompájában összekötötte élete két hivatását (...) művészetének két legfontosabb sarokköve, az okosság és a humor különös, különc egyveleggé áll össze legújabb előadásában. Alkotásai (de színpadi játéka, akkor is, ha más alkotó darabjában látjuk) nem csak a szemet, de a szívet és az elmét is jóllakatják... A Véletlen egy ragyogó egyetemi előadás és egy ragyogó táncjáték intarziája...” 

(Halász Tamás, Balkon) 


Rendező: Szabó Réka

Előadó: Mérő László/Vancsó Ödön

Táncosok: Ladjánszki Márta/Cuhorka Emese, Csákvári Gyula/Dózsa Ákos, Kopeczny Kata/Emődi Lilla/Furulyás Dóra/Hadi Júlia, Jarovinszkij Vera/Huzella Júlia, Szabó Réka/Vadas Zsófia Tamara, Szász Dániel/Varga Csaba

Zene: Márkos Albert

Fény, hang: Payer Ferenc

Kosztüm: Pillangó

Támogatók: OKM, L1 Független Táncművészek Társulása, NKA, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Soros Alapítvány

Sajtó