Bezárás
imagetext

Fotó: Mészáros CsabaDokumentumfilmünk egy 92 éves Holokauszt túlélő, Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő, Cuhorka Emese duettjének, készülő darabjának próbafolyamatáról szól.


Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni.  

Éva gondolkodás nélkül igent mond.

Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

A létezés eufóriája 

dokumentumfilm

időtartam: 82 perc

bemutató dátuma: 2019. szeptember 12.

rendező: Szabó Réka
producer: László Sára, Gerő Marcell (Campfilm), Szabó Réka (Tünet Együttes)
szereplők: Fahidi Éva, Cuhorka Emese, Szabó Réka
operatőr: Kovács Claudia
2. operatőr: Lovasi Zoltán
vágó: Sylvie Gadmer, Sass Péter


Beavató program: a foglalkozás során érzékenyítő gyakorlatokon és helyzeteken keresztül beszélgetünk az előadás két nagyon fontos kérdéséről: mik a terveink, vágyaink, milyen a jövőképünk és mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, amikor ezek semmivé foszlanak. Illetve, hogy milyen érzés és milyen lehetőségeket kínál, ha egy 90 éves testben létezünk? A foglalkozás célja, hogy a középiskolás korosztály a történelemkönyvek mellett a 91 éves Fahidi Éva történetén keresztül közvetlenül is találkozhasson a XX. századi történelemmel. A beavatóval nem csupán egy egyszerű színházi élményt szeretnénk nyújtani, hanem a néző és a játszó közötti általánosnak mondható szakadékot is szeretnék megbontani.

Kapcsolódó tantárgy: Történelem

Kapcsolódó tananyag: II. világháború