Bezárás

A Jurányi Ház, a Tünet Együttes és a Természetes Vészek Kollektíva Szirtes Attila tiszteletére és emlékére 2021-ben szakmai díjat alapított azzal a céllal, hogy a független előadó-művészeti terület háttérben dolgozó kiemelkedő alakjai, nélkülözhetetlen kulcsemberei méltó elismerést kaphassanak.

Tavaly 20 munkatársat jelölt a független színházi szakma. A díjat megosztva Marton Jánosnak, a Trafó Kortárs Művészetek Háza műszaki vezetőjének és Payer Ferencnek, a MU Színház műszaki vezetőjének ítélte oda a kuratórium.

Az idei évben is várjuk minden független színházi társulat, intézmény, produkciós műhely, formációés egyéni alkotó/előadó-művész jelölését olyan munkatársakra, akik nincsenek rivaldafényben, mégis pótolhatatlan, elhivatott motor egyéniségek, kulcsemberek. És akikre az alábbiak többsége igaz:

- messze túllépik munkakörük szűk határait, mert szélesebb perspektívába tudják helyezni az

adott projektet, csapatot, intézményt,

- hitükkel, lojalitásukkal, a minőségből sosem alkudó személyiségükkel a kísérletező,

kockázatvállaló, független előadó-művészetet támogatják,

- mindig készek tanulni, és szívesen tanítják fiatal kollégáikat is erre a hozzáállásra,

munkamorálra, szakmai tudásra és elhivatottságra,

- tehetségesek, kreatívak, kitartóak,

- mindig lehet rájuk számítani,

- sosem adják fel.

Egy-egy jelölő egy évben egy személyt jelölhet a díjra.

Nagyon várjuk azoknak a pótolhatatlan munkatársaknak az idei jelölését is, akik tavaly nem lettek díjazottak. Bízunk benne, hogy a díjat mindaddig fenn tudjuk tartani, amíg a terület minden kiemelkedő, arra érdemes kollégája átveheti.

2023. október 15-ig várjuk a jelöléseket a sziadij@gmail.com email címre.

A jelölésnek tartalmaznia kell:

a jelölt pontos nevét,

a jelenlegi munkavégzése helyét vagy helyeit,

valamint egy 1000-3000 karakteres bemutatást, szakmai indoklást.

A jelöltek lehetnek technikusok, fény, videó, díszlet, kellék, kosztüm létrehozásában, kezelésében

nélkülözhetetlen munkatársak, kivitelezők, a független színházzal elkötelezett zeneszerzők, zenészek, dramaturgok, illetve adminisztratív, produkciós menedzsmenti és asszisztensi, vagy egyéb háttér munkakörben dolgozók.

Az idei évben a díjazottat a díjat alapító kuratórium az eddigi díjazottak bevonásával választja ki a jelöltek közül. A díjat minden évben Szirtes Attila születésnapján, november 24-én a szakmát egybehívó eseményen adjuk át a nyertesnek a Jurányi Házban.

2024-ben, kivételesen, december 5-én tartjuk a díjátadó ünnepséget, amire szeretettel várunk Mindenkit!

+ Szirtes Attila

(1970-2020)

Szirtes Attila a független tánc és színházi szakma jelentős alakja, szellemi és kétkezi embere,fénytervezője, a Jurányi Ház műszaki vezetője volt. Ötven éves születésnapja előtt néhány héttel, váratlanul távozott közülünk.

1970-ben született. A Színművészeti Főiskola műszakvezető, fővilágosító képzésének elvégzése után számtalan társulattal dolgozott, állandó fénytervezője és alkotótársa volt többek között a Mozgó HázTársulásnak, a Természetes Vészek Kollektívának és a Tünet Együttesnek. Indulásától része volt a Jurányi Inkubátorház csapatának, amelynek 6 évig műszaki vezetője is volt.

Szabó Réka búcsúzó írása: http://tunetegyuttes.hu/article/540

Interjú Szirtes Attilával (2017): https://szinhaz.online/hat-igy-szirtes-attilara-emlekezunk/