Bezárás

A Jurányi Ház, a Tünet Együttes és a Természetes Vészek Kollektíva Szirtes Attila tiszteletére és emlékére 2021-ben szakmai díjat alapított azzal a céllal, hogy a független előadó-művészeti terület háttérben dolgozó kiemelkedő alakjai, nélkülözhetetlen kulcsemberei méltó elismerést kaphassanak.

Tavaly 13 munkatársat jelölt a független színházi szakma, ekkor rendhagyó módon két díjat adott át a kuratórium: Kocsi Gábor (Kágé) és Szabon Balázs (Bala) részére.

Az idei évben is várjuk minden független színházi társulat, intézmény, produkciós műhely, formáció és egyéni alkotó/előadó-művész jelölését olyan munkatársakra, akik nincsenek rivaldafényben, mégis pótolhatatlan, elhivatott motor egyéniségek, kulcsemberek. És akikre az alábbiak többsége igaz:
 

  • messze túllépik munkakörük szűk határait, mert szélesebb perspektívába tudják helyezni az adott projektet, csapatot, intézményt,
  • hitükkel, lojalitásukkal, a minőségből sosem alkudó személyiségükkel a kísérletező, kockázatvállaló, független előadó-művészetet támogatják,
  • mindig készek tanulni, és szívesen tanítják fiatal kollégáikat is erre a hozzáállásra, munkamorálra, szakmai tudásra és elhivatottságra,
  • tehetségesek, kreatívak, kitartóak,
  • mindig lehet rájuk számítani,
  • sosem adják fel.

Egy-egy jelölő egy évben egy személyt jelölhet a díjra.
Nagyon várjuk azoknak a pótolhatatlan munkatársaknak az idei jelölését is, akik tavaly nem lettek díjazottak. Bízunk benne, hogy a díjat mindaddig fenn tudjuk tartani, amíg a terület minden kiemelkedő, arra érdemes kollégája átveheti.

2022. október 10-ig várjuk a jelöléseket a sziadij@gmail.com email címre. A jelölésnek tartalmaznia kell a jelölt pontos nevét, a jelenlegi munkavégzése helyét vagy helyeit, valamint egy 1000-3000 karakteres bemutatást, szakmai indoklást.

A jelöltek lehetnek technikusok, fény, videó, díszlet, kellék, kosztüm létrehozásában, kezelésében nélkülözhetetlen munkatársak, kivitelezők, a független színházzal elkötelezett zeneszerzők, zenészek, dramaturgok, illetve adminisztratív, produkciós menedzsmenti és asszisztensi, vagy egyéb háttér munkakörben dolgozók.

A díjazottat egy 4 fős kuratórium – Árvai György, Hudi László, Rozgonyi-Kulcsár Viktória és Szabó Réka – választja ki a jelöltek közül.

A díjat minden évben Szirtes Attila születésnapján, november 24-én a szakmát egybehívó eseményen adjuk át a nyertesnek a Jurányi Házban.

 Szöveg: Jurányi Ház - Szirtes Attila–díj (juranyihaz.hu)

+ Szirtes Attila
Szirtes Attila a független tánc és színházi szakma jelentős alakja, szellemi és kétkezi
embere, fénytervezője, a Jurányi Ház műszaki vezetője, és állandó alkotótársa volt többek
között a Mozgó Ház Társulásnak, a Természetes Vészek Kollektívának, a Tünet
Együttesnek. Ötven éves születésnapja előtt néhány héttel saját akaratából távozott.

Szabó Réka búcsúzó írása
Interjú Szirtes Attilával (2017)