Bezárás

Szeptember 12-én 18 órakor egy új színházpedagógiai könyv kerül bemutatásra a Jurányi Házban. A világhírű francia pedagógus, Jacques Lecoq fő műve, A költői test mostantól magyarul is olvasható. A párizsi iskola vezető tanára, Paola Rizza, a bemutató előtt, szeptember 10-dikétől, három napos workshopot tart. Az eseménynek a színház és mozgás határterületén alkotó Tünet Együttes ad otthont.


A Lecoq színházpedagógiai módszere a mozgásra és a maszkhasználatra épül, célja pedig alkotókat képezni, így ennek a módszernek jelentős szerepe lehet abban, hogy közös pontok alakuljanak ki a táncművészeti és a színművészeti képzőintézmények pedagógiai programjában. 

A magyar nyelvű kiadásban rendhagyó módon még egy tizenhárom képből álló melléklet is helyet kapott.


A könyvbemutató különlegessége abból fakad, hogy a szakemberek amellett, hogy magyar nyelven olvashatnak Lecoq módszeréről, az iskola egyik legtapasztaltabb mesterével is találkozhatnak. Paola Rizza pénteken Magyarországra érkezik, a háromnapos workshopra. A workshopot követő könyvbemutatón harminc perces munkabemutatót tart a workshop anyagából, így akik eljönnek a könyvbemutatóra nemcsak olvashatják, hanem a gyakorlatban is láthatják Lecoq módszerét. 

 

Paola Rizza mellett a könyvbemutató vendége lesz Zsámbéki Gábor is, aki korábban meghívta Jacques Lecoqot az SZFE-re, illetve Bolvári-Takács Gábor, aki a Magyar Táncművészeti Egyetem volt rektora és a könyvsorozat szerkesztője. 


Részlet a könyvből:

A körülöttünk lévő élőlények és anyagok mozgását kell figyelni, meg azt, ahogy bennünk életre kelnek. A vízszintesből és függőlegesből kell kiindulni, a rajtunk kívül álló, sokszor megfoghatatlan dolgokból. Az ember a külső világ viszonylatában határozza meg önmagát. A tanítvány személyisége is ebben a viszonylatban mutatkozik meg. A kreativitás forrását tehát nem a pszichológiai emlékek közt, „a valóság és illúzió hangzavarában” keresem.


A program szervezői  Adamovich Ferenc és Valcz Péter, akik nélkül ez a könyv nem jelent volna meg magyarul.

Adamovich Ferenc Lecoq munkásságával a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának képzésén, 2014-ben kezdett el foglalkozni. Valcz Péter rendező, színész, egy az összesen hat magyar művészből, aki a Locoq iskola 60 éves fennállása óta  elvégezte a kétéves képzését Párizsba.


Számomra az egyik legizgalmasabb pillanat az volt, amikor négy év munkájával és számtalan akadályt leküzdve elérkeztünk arra a pontra, hogy a kézirat már majdnem kész volt, a Táncművészeti Egyetem pedig felvállalta a könyv megjelentetési feladatait. - mesélte el Adamovich Ferenc.

 

Valcz Péter meghatározó élményére így emlékszik vissza:

A legszebb momentum nekem az volt, amikor az utolsó lefordított karakter is leütésre került. Kilebegett a könyvből Jacques szelleme és megveregette a hátam. Színházzal foglalkozom, valami nagyon mulandó dologgal. Ez a könyv végre konkrét. Le lehet tenni erre az asztalra. 

 



A három napos workshop pillanatok alatt megtelt, összesen 3 szabad hely maradt. 


A könyvbemutatóra mindenkit szeretettel várnak a szervezők, amelynek a helyszíne a Jurányi Ház első emeletén a Kamaraterem. 

Az időpont: 2022 szeptember 12. 18:00



Az esemény FB oldala: Link