Bezárás

2021. november 24-én délután 4 órakor átadásra került az idén alapított Szirtes Attila-díj a Jurányi Házban.

A díjat Rozgonyi - Kulcsár Viktória (Jurányi Ház), Szabó Réka (Tünet Együttes), Árvai György (Természetes Vészek Kollektíva) és Hudi László alapították azzal a céllal, hogy a független előadó-művészeti terület háttérben dolgozó kiemelkedő alakjai, nélkülözhetetlen kulcsemberei méltó elismerést kaphassanak.

A díjra összesen tizenhat jelölés érkezett tizenhárom különböző munkatársra, akik hosszabb-rövidebb ideje, többnyire észrevétlenül, a háttérben dolgozva járulnak hozzá a független előadó-művészet törékeny létéhez, progresszív előadások létrejöttéhez.

Az eseményen meghatározó színházi alkotók méltatták a jelölteket, jelen volt Farkas Dorka (ArtMan Egyesület), Zoletnik Sophie, Regős János, Papp János Endre és Földvári Péter (6szín), Gáspár Anna (Gergye Krisztián Társulat), Duda Éva, Goda Gábor (Artus) és Haraszti Zsolt (Trafó).

A távollévők laudációit Pető Kata színész olvasta fel, csellón játszott Márkos Berci.

A jelöltek:

  1. Dézsi Kata

  2. Galkó Janka

  3. Tamás Gábor

  4. Nádasi László Iván

  5. Pál János Endre

  6. Zágoni Nóra

  7. Szabon Balázs – Bala

  8. Payer Ferenc

  9. Kocsis Gábor – Kágé

  10. Turcsányi István – Sanyibá

  11. Marton János és Sipos Gábor

  12. Diák István – Pityu

A kuratórium nevében Árvai György (Természetes Vészek Kollektíva) és Hudi László adták át a díjat, megemlítve azt is, hogy a döntés nagyon nehéz volt és tekintettel arra, hogy nagy az elmaradás, amit be kell hozni, idén két díj is átadásra kerül. A kuratórium buzdít minden jelölőt és színházi vezetőt, alkotót, hogy évről-évre kitartóan terjessze fel kollégáit, akiket idén is, mert mindenkinek jár a díj.

Az idei díjazottak:

Szabon Balázs – Bala szabadúszó technikus, jelenleg a Pro Jugendstil Alapítvány, a Gergye Krisztián Társulat, a Maladype Színház és még számos független alkotói műhely munkatársa

Kocsis Gábor – Kágé az Artus Stúdió technikai vezetője, fénytervező, műszaki vezető

A díjat Árvai György képzőművész készítette.