Bezárás

Az idén 25. alkalommal megrendezett Sarajevo Filmfesztiválon a Human Rights járó díját Szabó Réka, 'A létezés eufóriája' című filmje kapta. A közönség - hasonlóan a locarnoihoz - itt is végtelen nagy szeretettel fogadta az alkotást. Réka filmje valami olyasmit tud, ami ritkán fordul elő még ebben a műfajban is. Az élet ellentmondást nem tűrő igenlése; a két szereplő, Fahidi Éva és Cuhorka Emese kontrasztokkal teli játéka, mellyel tökéletesen kiegészítik egymást; és az eufórikus pillanatok ritmusa teszi különösen széppé, emberivé ezt a filmet. 

A film országos premierje szeptember 12-én lesz. A premeir előtti vetítésekről facebook oldalunkon, illetve honlapunkon tájékozódhatsz.

Rendező: Szabó Réka
Szereplők: Fahidi Éva, Cuhorka Emese, Szabó Réka
Produkció: Tünet Együttes, Campfilm
Producer: Szabó Réka (Tünet Együttes), László Sára, Gerő Marcell (Campfilm)
Koproducer: Jancsó László (4Cut Post Digital), Philippe Fontenoy (Pom’Zed)
Operatőr: Kovács Claudia
Kiegészítő képfelvételek: Lovasi Zoltán
Sound design: Várhegyi Rudolf
Vágó: Sylvie Gadmer, Sass Péter
Zeneszerző: Barna Balázs

A Sóvirág című színházi előadás alkotói:
Rendező: Szabó Réka
Előadók: Cuhorka Emese, Fahidi Éva
Jelmeztervező: Szűcs Edit
Dramaturg: Zsigó Anna, Peer Krisztián

A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág c. előadást a Vígszínház Házi Színpadán, a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével, az előadás azóta repertoáron van.
A premier óta 85 alkalommal játszották Budapesten, vidéken, és külföldön - többek között Bécsben a Volkstheaterben, Szabadkán, Berlinben és szerte Németországban. A film az előadás próbafolyamatát követi végig.

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát.
90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni.
Éva gondolkodás nélkül igent mond.
Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

„Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy tánc-színházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Párbeszédbe akartam hozni Éva traumáit egy mai fiatallal. Hol vannak a megértés, a kapcsolódás határai? Bele lehet-e bújni egymás bőrébe? Lehet-e tanulni a múltból? Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről.”
Szabó Réka