Bezárás

A Stúdió K elindított egy beszélgetés-sorozatot a független terület múltjáról és jelenéről. A címe: Kulturális Szabadegyetem. Az ötödik alkalommal - május 13-án - a független színházak jelenlegi helyzetéről lesz szó, olyan illusztris vendégekkel, mint Nagy József, Hajdu Szabolcs, Szabó Réka, Szabó György és Fodor Tamás. Ezenkívül Darida Veronika "Függetlenül - Fejezetek a Stúdió K. történetéből" címmel tart előadást. Az esemény regisztrációhoz kötött. A beszélgetést Bíró Bence moderálja.

magáról a sorozatról:

Miért nőtt az óvatosság az utóbbi években? Hová lett a közéleti színház? Beleszólhat-e egy előadás a társadalom működésébe? Lehet-e gyáva egy művészeti intézmény? Miért ilyen éles a határ a független és a kőszínházi műhelyek között? Milyen tabutémák jelentek meg az előadásokban, és mi az, ami még mindig fájóan kibeszéletlen? Miként jelennek meg a kisebbségek egyes produkciókban, és hogyan ábrázolják ők magukat? Hogyan kapcsolható össze a színház és a nevelés fogalma? Mi válthatja fel a realista irányzatokat? Hogyan alakult át a vizualitás, a test, a zene szerepe? Milyen világszínházi trendekhez tudunk kapcsolódni? Hová tűnt a kortárs dráma? Mi hívta életre a szerzői színházat? Milyen szerepük lehet a dokumentumszínházi előadásoknak? Működik-e az öncenzúra intézménye? És egyáltalán: hol és mitől tart most a magyar színház?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tárgyalhatunk meg egy-egy szabadegyetemi alkalom alatt. A „kétfelvonásos” program egy hatvanperces szemináriummal indul, majd egy rövid szünet után az adott témához kapcsolódó művészek kerekasztal-beszélgetése következik.