Bezárás

Mint korábban beszámoltunk róla, a Sóvirág meghívást kapott a bécsi Volkstheater 900 nézőt befogadni képes nagyszínpadára. Sajnos azonban Fahidi Éva egy nappal a tervezett előadás előtt rosszul lett és átmeneti kórházi ápolásra szorult, így az előadást le kellett mondanunk. Bár a Sóvirág színpadi előadás formájában egyelőre nem tudott színpadra kerülni Bécsben, a Tünet Együttes stábja mindent megtett, hogy az előadás szellemiségét mégis a bécsi színházba varázsolja.Amíg Szabó Réka és a Campfilm csapata az előadás előtti napon és éjszakán összeállított négy, egyenként 10 perces anyagot a készülő, a Sóvirág próbafolyamatát bemutató, Sírással nem megyünk semmire című dokumentumfilmből, addig a társulat menedzsere videóüzenetet rögzített Évával a kórházban. Másnap mindössze két óra maradt a színpadi beállásra, és megkezdődött a rendkívüli előadás: a filmbejátszásokat Cuhorka Emese táncos előadásrészletei és beszélgetős részek tarkították. Roland Koberg, a Volkstheater dramaturgja, Szabó Réka, Cuhorka Emese és az előadás állandó tolmácsa, Golda Fischer beszélgettek az előadás létrehozásáról és a készülő filmről. Az est végén Fahidi Éva élőben is bejelentkezett telefonon, amit a bécsi közönség ovációval fogadott. Számtalan pozitív visszajelzést kaptunk az estéről a nézőközönség soraiban ülő osztrák és magyar nézőinktől is, melyek megerősítettek minket abban, hogy a vis maior helyzetben létrehozott produktum önálló színpadi produkcióként is megállja a helyét.

"Ott voltam ma este a bécsi előadáson, ahol a dokumentumfilmet vetítették le az előadás helyett, ott ültem az első sorban, és azt hiszem, életemben nem ért még ilyen hatás, vagy élmény, vagy nem tudom, hogy hívjam, amit ma este éreztem. [...] mintha ez az egész nem is egy helyettesítő dolog lett volna, hanem maga a performansz, amit valaki, egy rendező, hosszú munkával rakott össze. Gyökereiben forgatott ki magamból - pedig nem szeretnék nagy drámai szavakat használni. Végig potyogtak a könnyeim, közben pedig nevettem. - Halas Dóra, a Soharóza karnagya

"Másodmagammal vettem részt a bécsi előadáson és azt mondhatom, hogy mélyen hatott ránk a produkció, még ha nem is úgy alakult minden, ahogy azt tervezték. Gratulálok az est profi lebonyolításához, úgy gondolom, nagy sikert aratott. Nagyon jó volt látni Évát a videóüzenetben, amikor pedig a végén felhívták, én személy szerint egészen meghatódtam.
Nagyon tetszettek nekünk a dokumentumfilmből levetített részletek, nagyon jó volt látni a hatalmas háttérmunkát, a kezdeteket, Éva fejlődését és megismerni az ő életét. Amikor pedig Emese „beúszott” a színpadra, csodálatos táncával elvarázsolta a közönséget. Igazán szép munka és nagyon várjuk a teljes filmet is!" - Nagy Georgina, a bécsi Collegium Hungaricum munkatársa

Az előadást követő vasárnap pedig Szabó Réka a Wiesenthal Intézet szervezésében az előadásról szóló kerekasztal beszélgetésen vett részt. Beszélgetőpartnerei Götz Aly történész, Nicole Haitzinger színházi szakember és Kovács Éva, a bécsi Wiesenthal Intézet munkatársa voltak.