Bezárás

A magyar és a nemzetközi zsûri is a legjobb táncfilmnek ítélte Szabó Réka, a Tünet Együttes vezetõje Gyászfilm címû alkotását a 27. MEDIAWAVE Fesztiválon. A 2014-ben bemutatott, képzõmûvészeti igényû filmben mûvész kísértetek érkeznek egy temetésre, akik még a túlvilágról is produkálják magukat a gyászszertartáson, amelyrõl kiderül: az övék. A Gyászfilm a Katona József Színház és a Tünet Együttes koprodukciójában 2010-ben bemutatott Gyász címû elõadás alapján készült, annak alapgondolata szerint és elemeibõl építkezik, de teljesen új képi világot teremt.

A film operatõre az I love Budapest, Hukkle, Fekete kefe és Taxidermia címû filmeket is jegyzõ Pohárnok Gergely, producere az Oscar-díjas Saul fiát jegyzõ Laokoon Filmgroup. Az itthon ritkán látható, számos külföldi táncfilmfesztivált megjárt alkotás most megnézhetõ a Kino Café moziban május 17-én 20.00 órakor, az elsõ Szerpentin Táncfilm Fesztiválon.

A tánc és a prózai színház határán sikerrel egyensúlyozó Tünet Együttes rendszeresen fejezi ki magát filmes eszközökkel is. Jelenleg nagyszabású dokumentumfilm készül Sóvirág – avagy a létezés eufóriája címû elõadásuk próbafolyamatáról, melynek fõszereplõi a 90 éves holokauszt-túlélõ Fahidi Éva, és a kortárs táncszínpadok fiatal sztárja, Cuhorka Emese. A Sírással nem megyünk semmire címû film egy õrült vállalkozás krónikája, melyben egy nagyon is jelenidejû kihívás kapcsán tárul fel Éva különleges személyisége, élete és traumáinak sora, huszadik századunk történelme.