Bezárás

A berlini machina eX számítógépes játékokból, színházból és interaktív installációkból hoz létre újszerû élményeket. Az idei PLACCC nyitóeseményén egy mobiltelefonos kalandjáték-szoftver és négy magyar színházi társulat segítségével kalauzolják végig a nagyérdemût öt budai játék-helyszínen. Elsõ állomás a Jurányi Inkubátorház galériája. Hozd a telódat, és játssz velünk!

 

- Hogyan érkezett Magyarországra a machina eX társulat? Kik õk? Mivel foglalkoznak, s te hogyan találkoztál velük?

 A machina eX társulata a Budapesti Goethe Intézet meghívására jött Magyarországra. A német társulat számítógépes játékok struktúrájára épülõ interaktív színházi események létrehozásával foglalkozik immár több, mint öt éve. A társulat tagja között éppúgy szerepelnek színházi szakemberek, mint programozók, elektrotechnikusok vagy játékelméletszakértõk. A machina eX olyan technológiák kifejlesztésével foglalkozik, amivel virtuális játékélményeket tudnak létrehozni a valóságban.  Én magam is a Goethe Intézeten keresztül ismertem meg õket  pár éve és  azóta folyamatosan kapcsolatban voltam és vagyok velük. Készítettünk közösen is egy elõadást Lipcsében tavaly télen. 

 - Az általuk használt új technológiák találkozása a színházzal, mennyire elfogadott, sikeres, milyen reakciók vannak? Mi az pontosan, amit õk használnak a technológiák közül? 

 Az általuk használt technológiákkal kísérletet tesznek arra, hogy a virtuális játékélményt a saját valóságunkban próbáljuk megtapasztalni. Aki elõször próbálja ki a játékaikat, mindenképpen meglepõ tapasztalatokat szerezhet. 

- Mirõl szólt a workshop két hete?

 A PlayMobile workshop-on a machina eX meghívására négy magyar mûvészeti kollektíva képviselõivel ismertetjük meg a machina eX által kifejlesztett technikákat és technológiákat. A workshop alatt a magyar csapatokkal közösen fejlesztettünk ki játékokat. Maga az elõadás a workshop eredményeinek a prezentációja. 

  - Milyen társulatok vesznek ebben részt, s a Tünet Együttest mi alapján válogattátok be?

 A Tünet Együttes mellett részt vettek a K2 színház, a Szövetség 39’ stúdió és a Dinamó Budapest képviselõi. A csapatok kiválasztásánál az elsõszámú szempont az volt, hogy különbözõ mûvészeti területekrõl érkezõ alkotók találkozzanak és hozzanak létre egy játékot közösen. Eképpen színészek, táncosok, építészek, médiamûvészek kerültek össze. 

- Mi lesz a két hétnek a vége, mivel zárul a workshop?

 A workshop zárásaképpen a PLACCC fesztivál keretében látható elõadással zárjuk a programot. 

  

      Elõadás információk :

PlayMobile

játék 2015. szeptember 10-12. 17:00-22:00 óra Jurányi Inkubátorház és környéke 1027 Budapest, Jurányi u.1. magyar nyelven Jegyek elõvételben szeptember 3-tól kaphatók. Jegyár: 1000 forint