Bezárás

? Miért foglalkozik egy ilyen kérdéssel a Tünet Együttes?

! Rékának gyereke született. Nõtt, növekedett benne a téma.

! Na erre az elõadásra nem mennék el, én ettõl rosszul vagyok. Amikor megszületik a gyerek és kötelezõen megjelenik a meselemez.

? A Tünet Együttes korábbi munkáihoz hasonlóan a próbafolyamat során, közös gondolkodás eredményeképpen születik meg a darab?

! Igen, van egy érzet és ezzel elkezd az ember tapogatózni, ami aztán egyre plasztikusabb formát ölt. Ebben az esetben konkrét válaszokat fölösleges várni, mert ahány ember, annyi válasz…így köztünk is.

? Ebben a darabban az idõ is fontos szerepet játszik – az egész elõadás nem más, mint idõmúlatás 60 percben.

! Feltételezzük hogy az emberek így vagy úgy, megpróbálják értelmesen eltölteni az életüket. Hányféleképpen lehet ezt az idõt eltölteni?  Ami MOST is múlik, meg most is … meg amíg azt mondom, hogy „most”, na még addig is.

? Lesz ennek az elõadásnak dramaturgiája?

! Igen, a káosz: a nézõre lesz bízva, hogy ebben a káoszban rendet teremtsen. Õ döntheti el, hogy mit követ. Minden választás valamirõl való lemondás is egyben, azaz ha A-t választottad, akkor nem választottad B-t, ami persze roppant frusztráló, színházban nem is megszokott dolog. Azzal, hogy egy lehetõséget választottál, végtelen más lehetõségrõl mondtál le: ha figyelmed centrumául az egyik szereplõvel történõ dolgokat választod, akkor lemondasz a másik szereplõvel történõ dolgokról.

? Kik az alkotótársak?

! Mindenki, aki az elõadásban valamiképpen benne van. Alkotótársak a zenészek is, a képzõmûvészek, akik a téren gondolkodnak. A zenét Márkos Albert és G. Szabó Hunor csinálja, a teret Szirtes Attila.

? Hogyan születnek a jelenetek?

! Alapvetõen improvizációk során születnek, maguk a szereplõk is írnak szövegeket és ezeket a dramaturg egy kicsit pofozgatja. Amolyan spirális dramaturgia ez: variációs, repetitív, alapvetõen zenei természetû szerkesztés, ahol motívumok variálódnak és térnek vissza, tûnnek el és jönnek megint elõ.

A színész mozog, a táncos beszél, a szereplõk inkább performerek: ha tudnak, énekelnek, ha nem tudnak, akkor lehet, hogy pont azért jó, ha énekelnek.

?  Van még értelme ma annak a kérdésnek, hogy „mi az élet értelme”? Nem idejétmúlt már?

! Az, hogy mi az élet értelme tulajdonképpen egy tipikusan rossz kérdés. Kizárólag a nézõponttól függ, hogy amit teszünk, értelmes-e.

Hogy kozmikus értelemben, vagy a TE személyes életednek mi az értelme? Légy önmagad. Ezt mindenképp írjátok bele. Légy önmagad!!

? Ez kicsit ezoterikusan hangzik.

! Ha igazán jó lesz az elõadás, akkor a gimnazisták között megjelennek az ezósok. Az emósokból ezósok lesznek.