Bezárás

„Több mint 10 éve foglalkozom számítógépes grafikával”- mondja Samu Bence az Animata nevû szoftver megálmodója. „Ez egy olyan szoftver, amely kifejezetten az élõ animáció létrehozására készült, s ennek az alapjaira építve sikerült megvalósítani a Tünet Együttes mûvészeti vezetõje, Szabó Réka által kért egyedi feladatot is. Az "Animata" tulajdonképpen egy új vizuális nyelv, használata legjobban a bábozáshoz hasonlít digitális formában.”- fejti ki. Az éjszaka csodái címû elõadásban Taskovics Éva, valamint Mezei Ildikó képzõmûvészek, grafikusok élõben rajzolnak egy tabletre, amelyek egy tüllre vetítve válnak láthatóvá. A megrajzolt vonalak az Animata segítségével megmozdulnak, s a darabban táncoló Szász Dániellel, valamint Furulyás Dórával együtt tudnak mozogni, táncolni. „Médiamûvészként keresem az új, szokatlan helyzeteket, mert mindig új nézõpontból nyílnak, s olyan területekre is keveredek, amire sohasem számítottam.”- mondta Samu Bence. Az éjszaka csodáit április 16-én és 17-én mutatják be a Trafó Kortárs Mûvészetek Házában Szabó Réka rendezésében.

 

Az elõadásról:

Tünet Együttes: Az éjszaka csodái

tánc, tüll, tablet

 

Volt már veled olyan, hogy átvirrasztottál valakivel kettesben egy éjszakát, de nem történt „semmi” köztetek? És reggelre mégis megváltozott bennetek a világ?

A rajzoló lány és a fiú újrateremti ezt az egymást-bámulós, álomszerû fura micsodát.

Az elõadást Weöres Sándor címadó verse inspirálta. A látomásvers világa szabad, csapongó, szabálytalan, és mint Weöres költészete nagyon gyakran – korhatár nélküli. Az elõadás ezt a nyelvezetet teremti újra a színpadon Mezei Ildikó és Taskovics Éva képzõmûvészek festményeivel, grafikáival és animációival.

Samu Bence 2007 óta fejleszti az Animata nevû software-t, amely életre tudja kelteni a színpadon rajzoló lány által létrehozott tárgyakat, figurákat. A kivetített világ és a táncosok egészen különös, szürreális viszonyba kerülnek ezáltal – a vonalak megszemélyesednek, interakcióba lépnek az élõ szereplõkkel. Összemosódik a valóság és a képzelet, folyamatosan átírják egymást, aztán

 

 „Jön a söprõgép tompa morajjal,

mögötte a hajnal

fut lobogó szõke hajjal,

csörömpöl a reggel, száll a fény…

és az éji tág csodát,

ezt a fura micsodát

ketten láttuk:

te meg én.

Tóth Gyula és Mogyoró Pál nevû nézõink személyi igazolványuk felmutatásával ingyen látogathatják az elõadást.