Bezárás
imagetextA Kucok – játssz velünk mesét, egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke.Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. A kicsik saját hangja, teste és mozdulatai lesznek a történet, a zene vagy akár a szereplők mozgatói. Eközben ők maguk is szabadon játszhatnak, mozoghatnak, ismerkedhetnek képességeik határtalanságával.

Az előadás 60 perces

Az előadást a beavató programban hátrányos helyzetű településeken élő gyerekekkel játsszuk. Tapasztalataink szerint a saját élményű színház, mesevilág által felkeltett fantázia megélésére különösen szüksége van az ilyen helyzetű gyermekeknek, mert a valóság bizonytalan, rossz élményei miatt az óvodáskor természetes „mitikus világképe” sérül és letapad, amelynek hosszú távú negatív következményei lehetnek a lelki egészséghez és a stabil kapcsolatokhoz szükséges mentalizációs (a másik tudatának olvasása) képesség kialakulása során.

Emellett lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekek egyfajta biztonságos világot éljenek meg, amelyben rögzítve van, hogy nem történhet semmi bajuk, rá vannak bízva Kucokfalva lakóira, akik vigyáznak rájuk. Ebben a biztonságos mesevilágban a gyerekek biztonságos környezetben élhetik át negatív érzéseiket is, és talán egy kis időre megszabadulnak krónikus stresszeiktől.

A közös játékot követően a foglalkozáson drámapedagógus segítségével a gyerekek játszva, rajzolva dolgozzák fel az élményeket. Célunk, az egyszeri élmény mellett hosszú távú segítséget nyújtani, ezért az előadást követően óvónők, pedagógusok számára is tartunk 90 perces mozgásos és lezáró beszélgetéses feldolgozó foglalkozást, amely az előadáson tapasztaltak beépítésére és továbbgondolására szolgál, amelyet később a gyermekekkel való napi szintű foglalkozások, a nevelési munka során használhatnak.

2014-ben Baranya megyében jártunk a programmal, amiről Halász Glória dokumentumfilmet forgatott, mely itt megtekinthető.