Bezárás

2017. szeptember és 2018. június között több diákcsoport is ingyenesen vehet részt a Tünet Együttes Beavató programjában. A kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a kortárs színházi világot.

A program két, időben és térben elváló, de gondolatilag egy egységet képező részből áll. Első része egy iskolai keretek között megvalósuló beavató foglalkozás, második része egy színházlátogatás (melyre a társulat kedvezményes jegyeket biztosít), valamint az előadást követő beszélgetés. A 2017 / 2018-as évadban általános iskolásoknak Az éjszaka csodái című előadásunkhoz kötődő foglalkozást ajánljuk.

Az éjszaka csodái című előadást Weöres Sándor azonos című verse inspirálta. A látomásvers szabad, csapongó, szabálytalan, és mint Weöres költészete, korhatár nélküli. Az előadás ezt a nyelvezetet teremti újra. A színpadon egy mesevilág elevenedik meg, amit kortárs képzőművészek grafikái, a táncművészek mozgása és a színpadon születő realtime-animáció tesz elképesztően látványossá. 


Hogyan zajlik maga a Beavató program?

A beavató foglalkozás keretében a társulat tagjai, valamint egy drámapedagógus dupla órán, 90 percben adnak bepillantást a kortárs táncszínház világába, a Tünet Együttes egy adott előadásához kapcsolódóan. A foglalkozás  egy sor mozgásos, szöveges és drámai gyakorlatot (térérzékeléssel, koncentrációval, kontaktusteremtéssel, önismerettel kapcsolatos improvizatív feladatokat) tartalmaz, amelyeket az előadásban tárgyalt társadalmi kérdésekkel kapcsolatos közös gondolkodást indítják el. A foglalkozást tanítási időben, az iskola órarendjébe illesztve tartjuk, az intézmény által biztosított terekre alkalmazva, közösen egyeztetett időpontokban. 

A program második része a Tünet Együttes egy, repertoáron lévő előadásának megtekintése. Az előadás-látogatására az iskolai beavató foglalkozásokat követően kerül sor, így a diákok már élményekkel és előzetes ismeretekkel gazdagon tekinthetik meg magát a darabot.  Ezt követően beszélgetést szervezünk, melyben a diákok kötetlen formában vitathatják meg benyomásaikat az előadások alkotóival, valamint a felmerülő kérdéseket összekapcsolhatják az iskolai foglalkozás tapasztalataival is. Az iskolai beavató foglalkozásokat az iskolák számára ingyenesen szervezzük, a színházlátogatásra pedig a színházakkal együttműködésben kedvezményes diákjegyeket biztosítunk.