Bezárás

A Jurányi Ház, a Tünet Együttes és a Természetes Vészek Kollektíva Szirtes Attila tiszteletére és emlékére díjat alapít azzal a céllal, hogy a független előadó-művészeti terület háttérben dolgozó kiemelkedő alakjai, nélkülözhetetlen kulcsemberei méltó elismerést kaphassanak.

A Szirtes Attila-Díjra várjuk minden független színházi társulat, intézmény, produkciós műhely, formáció és egyéni alkotó/előadó-művész jelölését olyan munkatársakra, akik nincsenek rivaldafényben, mégis pótolhatatlan, elhivatott motor egyéniségek, kulcsemberek.

És akikre az alábbiak többsége igaz:

  • messze túllépik munkakörük szűk határait, mert szélesebb perspektívába tudják helyezni az adott projektet, csapatot, intézményt,
  • hitükkel, lojalitásukkal, a minőségből sosem alkudó személyiségükkel a kísérletező, kockázatvállaló, független előadó-művészetet támogatják,
  • mindig készek tanulni, és szívesen tanítják fiatal kollégáikat is erre a hozzáállásra, munkamorálra, szakmai tudásra és elhivatottságra,
  • tehetségesek, kreatívak, kitartóak,
  • mindig lehet rájuk számítani,
  • sosem adják fel.

Egy-egy jelölő egy évben egy személyt jelölhet a díjra.

2021. október 20-ig várjuk a jelöléseket a sziadij@gmail.com email címre. A jelölésnek tartalmaznia kell a jelölt pontos nevét, a jelenlegi munkavégzése helyét vagy helyeit, valamint egy 1000-3000 karakteres bemutatást, szakmai indoklást.

A jelöltek lehetnek technikusok, fény, videó, díszlet, kellék, kosztüm létrehozásában, kezelésében nélkülözhetetlen munkatársak, kivitelezők, a független színházzal elkötelezett zeneszerzők, zenészek, dramaturgok, illetve adminisztratív, produkciós menedzsmenti és asszisztensi, vagy egyéb háttér munkakörben dolgozók. 

A díjazottat egy 4 fős kuratórium – Árvai György, Hudi László, Rozgonyi-Kulcsár Viktória és Szabó Réka – választja ki a jelöltek közül.

A díjat minden évben Szirtes Attila születésnapján, november 24-én a szakmát egybehívó eseményen adjuk át a nyertesnek. Idén a díjátadó 2021. november 24-én délután 4 órakor lesz a Jurányi Ház színháztermében.